biggeorge Lyrics

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Ку-клукс-клан - в миналото и в наши дни

Ку-клукс-клан - в миналото и в наши дни





1. Какво е Ку-клукс-клан?

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация, възникнала в южните щати на САЩ след премахването на робството и даването на права на афроамериканците, непосредствено след Американската гражданска война.
Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете й сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие.
ККК използват насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите.

2. История на Ку-клукс-клан

На 24 декември 1865 г. ветерани от Армията на Конфедерацията се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война.
Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс и още шест негови съратници.
Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армиите на Юга, той сформира организация "за защита на белите жени", но през 1869 г. поради несъгласие с все по-свирепите й акции нарежда да се разпусне.
Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите "предатели" и освободените роби, ККК се противопоставя на Възстановяването в Юга.
Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкия елит, който смята жестокостите за основна причина за продължаващата окупация от страна на федералните войски.
Ку-клукс-клан запада в периода 1868 – 1870 г. и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 г.
През 1915 г. в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс.
ККК съществува най-вече като "братство за правене на пари" и се стреми да запази "ценностите" на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и срещу останалите имигранти в САЩ.
Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922 – 1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн.
По време на неговото ръководство членската маса достига 4 000 000 души (1925).

3. Ку-клукс-клан в наши дни

След идването на власт на чернокожия президент Барак Обама на 20 януари 2009 г. членската маса на ККК в САЩ многократно се увеличава.
Според някои изчисления има 190 активни групи на Ку-клукс-клан в САЩ с между 5 000 и 8 000 членове.

4. Белези на Ку-клукс-клан

Ку-Клукс-клан са носели бели мантии покриващи телата им изцяло, а на главите им стоял най-типичният и отличителен атрибут, а именно маските или островърхите бели качулки, под които се крият членовете на тайната групировка.
Най-характерният "начин за въздействие" е линчуването и терора.

Без отговор остава въпроса: "Докъде стига влиянието на Ку-клукс-клан в съвременните американските институции?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!