biggeorge Lyrics

събота, 18 февруари 2017 г.

Облекчи зрението си, фокусирай погледа си – F.lux – суперменът за вашите очи





Download F.lux

Това страхотно приложение беше обновено с няколко страхотни нови функции. Сега можете да настроите график за включване и изключване, както и да използвате филмов режим, когато използвате компютъра си като домашно кино.

Препоръчван от най-добрите сайтове в света за ревюта на приложения, този инструмент ще избистри погледа Ви, ще фокусира зрението ви и ще настрои очичките ви точно както повелява естествената светлина през всяка една част от денонощието!

Някога случвало ли ви се е да се събудите посред нощ, готови да запишете следващата си голяма идея, която току що ви се е явила на сън и изведнъж да бъдете заслепени от ярко светещият екран на компютъра ви?

През деня мониторите изглеждат добре и не натоварват особено очите, тъй като те са проектирани да изглеждат естествено, докато има слънце навън. Но в часовете след 21:00…до 3ч сутринта, най-вероятно не би трябвало да гледаме към неговата ярка светлина, нали? Точно затова има безплатно десктоп приложение, което кара цвета и светлината на дисплея ви да се адаптират в зависимост от това в коя част от деня се намирате.

С негова помощ монитора ви ще изглежда като слънчева светлина през деня и с мек, топъл изглед през нощта. В резултат на това, че живеем своя живот напоследък най-вече дигитално, присъствайки през голяма част от времето си в социалните мрежи и в облачните технологии, неизменно като “залепени” пред екрана на нашия компютър.

Често срещаното кличене до късно-вечер, непрекъснато взирайки се в монитора са неизменна част от живота на много от нас, докарвайки ни до синдрома на “хипнотизираните очи“. Да, това наистина безспорно се случва на почти всеки активен човек с компютър, а да се използва такъв за продължителни периоди през нощта изобщо не е добра опция……или поне не е такава за очите ни…. Точно тук на помощ идва “очния супермен-спасител” или по-скоро облекчител с интересното име F.lux.

Какво всъщност прави този софтуер, за да облекчи зрението ни?

F.lux по природа си е много простичко приложение, с много полезна функция. То работи незабележимо, седейки в системния трей на вашата операционна система и е разработен така, че веднъж като го пуснете да остава незабележим – активирате F.lux и го забравяте!

Това е решение за облекчение на вашите очи, което манипулира естественото осветяване на екрана ви в зависимост от това колко е часа навън.

Имам чувството, че много добре знаете точно какво имам предвид, нали? Особено ако стоите до късно пред компютъра, също като мен.

Това, което F.lux прави е да настрои така да се каже отенъка на вашия монитор според настоящото време през деня /дали е сутрин, обед или вечер/ осветявайки екрана ви според естествената светлина за съответния период през деня.

Това ще рече, че през деня, вашият монитор ще изглежда също толкова светъл и слънчев, както сте свикнали.

Въпреки това, с наближаването на вечерта и падането на нощта ще се появи “сияние” или отенък, преливащ постепенно от топло в по топло, за да позволи на вашата естествена осветеност за очите ви да се пренесе и върху екрана.

Как да го настроим?

Тази задача е изключително проста. Разполагаме единствено със следните три опции:

1. Adjust lighting settings – може да си поиграете с тази опция, но все опитайте да оставите тази настройка както си е по подразбиране за сега и вижте как ще изглежда
2. Set your location – просто поставете вашият пощенски код или града, в който се намирате. Макар, че за още по лесно и в стил lifehack.bg, за да не се мъчите, просто натиснете бутона Locate и въведете града и държавата си – точно както съм направил и аз /снимката отдолу/
3. Transition speed – опцията Slow е идеална за тази настройка, препоръчвам ви я. Преходът остава незабележим до 60 минути

Въпреки, че най-ниската степен на осветление на монитора може да изглежда прекалено тъмна, просто опитайте инструмента през деня, а докато стане нощно време, просто ще сте забравили, че сте пуснали програмата…

…..а тя наистина ще облекчи зрението ви, без да се натрапва, като леко премине към много приятни, по-топли цветове!

След като го опитате веднъж, пробвайте да го изключите за известно време и вижте колко хубаво беше, когато F.lux работеше – поне при мен усещането беше такова.

Е, имам няколко възражения!

Въпреки удобството и облекчението за очите идващи от това безплатно приложение, когато използвате софтуер за обработка на изображения или рисувате нещо на компютъра си, всяка работа, която изисква точно възпроизвеждане на цветовете, препоръчително е да изключвате F.lux, защото той променя техните тонове.

Ако сте дизайнер например, не мисля, че бихте искали да вбесите клиентите си с някой грешен тон на синьото, нали?

Другия “проблем“, който може би е налице е, че няма допълнителни функции като определяне на период, в който да е пуснато приложението, след което да се изключи.

Или пък възможност за по прецизно настройване на осветеността ще бъде страхотно допълнение в списъка му от настройки. И все пак това са толкова бели кахъри, че вече съжалявам, че дори ги споменах…….особено на фона на приятния изглед за очите ми в момента, използвайки F.lux

Е, притрябвало ли ми е да го използвам?

Това наистина е от онзи тип приложения, които не изискват никаква поддръжка и вършат своята полезна работа адски неусетно и без да дразни.

След като внедрите F.lux във вашата ежедневна работа пред компютъра, ако можеха да говорят, очите ви биха ви благодарили.

Освен това с помощта на F.lux, ярката светлина от монитора ви нощем, ще бъде избягната.

А така също ще се отървете от безсънието и ще се насладите на вашия нормален модел на заспиване, а това аз лично смятам, че е от огромно значение за старта на една, добра и енергична сутрин. Освен на windows, F.lux може да се ползва и на OSX и iOS, а системната памет, която ще си открадне, оставя смешно малък отпечатък.

И освен това не засяга по никакъв начин настройките на вашата графична карта – F.lux е изцяло самостоятелно приложение.

Ако откриете, че натоварвате очите си през нощта поради неестествения блясък на монитора или стоите прекалено пред компютъра, опитайте като посредник F.lux.

Очите ви ще ви благодарят…..
------------------------------------------------------------------------
Източник: Облекчи зрението си, фокусирай погледа си – F.lux – суперменът за вашите очи

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!