biggeorge Lyrics

вторник, 30 август 2016 г.

Хиперсексуалност

Хиперсексуалност





1. Какво е хиперсексуалност?

Хиперсексуалност (хиперлибидомия, еротомания, промискуитет - сатириазис, нимфомания) представлява патологично повишаване на сексуалните нужди, водещи до увеличение на половата активност.
При еротоманията се отбелязва не само количествено нарастване на броя на половите контакти, но също така и качествена промяна на сексуалното поведение, където сексуалността е основната жизнена цел на отделния човек.
За хората, страдащи от хиперсексуалност, е присъща честата смяна на партньори и липса на дългосрочни сексуални отношения.
Дадена патология може да се развие както при определени психогенни фактори (компенсация за чувство на непълноценност), така и при някои органични промени (патология на централната нервна система, хормонални нарушения).
Съществуват два вида промискуитет: сатириазис (мъжка еротомания) и нимфомания (женска хиперсексуалност).

2. Какво е нимфомания?

Нимфомания е патологично полово влечение при жените, което се проявява с неудържим стремеж към сексуални отношения с различни партньори.
Терминът "нимфомания" произлиза от древногръцките митове и легенди.
В тях са отразени божествени създания (нимфи), които примамвали мъжете, за да удовлетворят сексуалните си похоти.
За нимфоманията е характерно безконтролното сексуално поведение и желание за полово сношение със случайни партньори, независимо от възраст, пол, външен вид.
Нимфоманията може да бъде обусловена от различни причини:
- органично поразяване на централната нервна система;
- хормонален дисбаланс;
- прием на медикаменти;
- маниакално разстройство на личността;
- свръхсилно сексуално влечение или вродена нимфомания;
- физиологични процеси (бременност);
- тесни дрехи (например корсетите, които стимулират притока на кръв към тазовата област).
Статистически е доказано, че в съвременното общество нимфоманията се среща все по-често.
Това може да се дължи на определени социални и лични проблеми (неразбирателство в семейната среда), довеждащи до ранното започване на сексуалните контакти.

3. Какво е сатириазис?

Сатириазис представлява безразборно осъществяване на полови сношения и патологична сексуална неудовлетвореност при мъжете.
Причините за сатириазис могат да бъдат:
- травми и/или новообразувания на мозъка;
- прекаран енцефалит;
- хормонални нарушения - прием на медикаменти, влияещи на еректилната функция, полово съзряване при момчета.
Сатириазисът представлява много сериозен проблем както в личния аспект, така и социалната сфера на всеки мъж, страдащ от подобна патология.

4. Симптоми на хиперсексуалното разстройство

Хиперсексуалното разстройство има много имена - сексуално пристрастяване, нимфомания, хиперсексуалност, натрапливо сексуално поведение.
Всеки естествен подтик може да се превърне в натраплив импулс или мания, като стигне до крайност.
За страдащите от състоянието последиците могат да бъдат катастрофални за взаимоотношенията и връзките им, което струва на някои хора бракове, работни места и семейства.

Въпреки че лекарите не са сигурни за основните причини за повечето случаи на хиперсексуално разстройство, те са отбелязали случаи, при които състоянието има физиологична основа, като мозъчна травма, болест на Алцхаймер или медикаменти.
При всеки случай на хиперсексуалност е важно да се елиминира възможността за физиологична причина, преди да се лекуват някакви психологични причини.

Хиперсексуалността се различава от повишеното сексуално влечение.
Хиперсексуалността се характеризира с прекомерни, натрапчиви мисли и поемане на рисково поведение, като тези признаци не са характерни за някой, който е с голям сексуален апетит.
Хората със сексуална зависимост дори не могат да изпитат много удоволствие в секса, отдавайки се на сексуални мисли и действия, за да успокоят негативните усещания, а не да изпитат удоволствие от тях.

Симптомите на хиперсексуалното разстройство са клинично значими, когато те се появяват в продължение на повече от шест месеца и причиняват индивидуален дистрес.

ВАЖНО!
Ако човек проявява четири или повече от следните пет критерия за половин година или по-дълго и преживява дистрес за натрапчиви мисли и действия, тогава хиперсексуалното разстройство е възможна диагноза:

1. Сексуалните фантазии, пориви и планове заемат прекомерно количество време.
Хората с хиперсексуално разстройство могат да се оплакват, че е трудно да се концентрират върху нещо извън фантазиите и сексуалните мисли.

2. Многократните сексуални мисли и полови актове се извършват в директен отговор на негативни стимули и дисфорични настроения.
Хората с хиперсексуалност се обръщат към секса, за да облекчат тревожност, депресия, отегчение, раздразнителност, а не за да постигнат близост с партньор или да се насладят на самия акт.
Фантазиите и сексуалната активност изместват другите начини за справяне със стреса.
Сексът и сексуалните мисли се превръщат в убежище от други събития в живота, които произвеждат тревожност.

3. Многократни, но неуспешни опити и усилия за контрол или значително намаляване на тези сексуални фантазии, пориви и поведение.
Тези мисли и действия могат да станат натрапчиви.

4. Сексуалното поведение възниква по неподходящи начини или с неподходящи партньори.
В екстремни случаи това поведение може да доведе до превръщане на физическото лице в опасност за другите.

5. Хората с хиперсексуалност се въвличат многократно в сексуално поведение, пренебрегвайки риска от физическа или емоционална вреда на себе си или другите.

Симптомите могат да включват: множество физически настоящи партньори, киберсекс, телефонен секс, компулсивна мастурбация или комбинация от тези поведения.

Отличителната характеристика на заболяването е натрапчивост на сексуални мисли и действия, потърпевшият може да не иска да се ангажира в поведението, но се чувства принуден да го направи.

Имаш ли симптоми на хиперсексуалност?
Сподели в коментар под клипа!

Не приемайте тази статия като медицинска консултация.
При нужда се обърнете към лекар, които да ви прегледа и да ви консултира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!