biggeorge Lyrics

петък, 6 декември 2013 г.

Почина колоса Нелсън Мандела!

Почина колоса Нелсън Мандела!
Поклон пред паметта му!

За мен той символизира промяната.
Промяната в света, в политиката, в начина на мислене на хората.
Не трябва да го забравяме, защото той беше вятъра на промяната.



П.п.: Предлагам на вашето внимание една статия за Нелсън Мандела.

=====================Цитат=====================



"Съдете за мен не по успехите ми, а по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял", казваше Нелсън Мандела.

Смъртта окончателно повали тази нощ на 95 години една от изключителните личности на ХХ век. Новината беше съобщена от президента на Южна Африка Джейкъб Зума. През последните дни състоянието на болния от месеци Мандела се влоши.

"Нашата нация изгуби своя велик син", каза Зума, съобщавайки тъжната новина. В телевизионно изявление президентът каза, че Мандела си е отишъл в покой.

"Това, което направи Нелсън Мандела велик, беше именно това, което го е направило човек. Видяхме в него това, което търсим в себе си", заяви държавният глава, допълвайки, че Мандела ще бъде почетен с държавни почести, а флаговете в страната ще бъдат наполовина свалени от днес до деня на погребението. "Скъпи южноафриканци, Нелсън Мандела ни обедини и обединени ще се простим с него", добави той.

"Макар и да знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви Зума.

Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за "истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят", каза още той. "Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши президентът, използвайки племенното име на Мандела.

По-рано днес кореспондентът на Би Би Си Майк Уулдридж съобщи, че в дома на Мандела в предградие на Йоханесбург се случва необичайно голяма семейна среща. Правителствени коли също пристигаха на мястото през вечерта.



Лежал 27 години в затвора, извел народа си към край на апартейда и наредил Южноафриканската република сред свободните и демократични държави, той е истински символ на съпротивата за милиони хора не само в Африка, но и по света. Мандела е уважаван и за помирението, към което призоваваше при прехода от тривековната власт на бялото малцинство към многорасова демокрация на това, което той наричаше "нация в цветовете на дъгата" (Rainbow nation)

Дългият му поход към свободата го отведе до това да стане първият чернокож президент на Южна Африка само четири години след като излезе от затвора. Малко преди да стане държавен глава той бе обявен за нобелов лауреат за мир на 1993 г. заедно с напълно заслужаващият признанието бял президент Фредерик де Клерк, който му беше политически партньор в реформите.



На 8 юни той влезе в болница в Претория - за четвърти път от половин година насам - заради инфекция на белите дробове и положението му започна непрекъснато да се влошава. Пристигнаха близките му, а след новината, че Мандела е на животоподдържаща апаратура президентът Джейкъб Зума отмени участието си във форум в съседен Мозамбик.

Тогава на няколко пъти се появяваше информация, че президентът е починал. Тогава най-голямата му дъщеря критикуваше "лешоядите" от чуждестранните медии и потребителите на социални мрежи, които разпространяваха информацията.

През лятото южноафриканците, за които Мандела е огромна национална и политическа фигура, постепенно приеха мисълта, че той няма вечно да бъде с тях. "Всички ще се чувстваме тъжни, когато си отиде, но и ще почетем живота му. Той направи толкова много велики неща за тази страна", коментира през "Ройтерс" 25-годишният Джон Ндлову.

Все пак Мандела се възстанови, макар че в продължение на половин година състоянието му остана тежко. След като беше изписан от болницата, президентството на Южна Африка непрекъснато повтаряше, че състоянието на Мандела е критично, но стабилно.

Мандела изкара само един мандат като президент и след оттеглянето си през 1999г. рязко намали участието си в публичния живот. Животът му бе разделен между заможното йоханесбургско предградие Хоутън и село в бедната провинция Източен Кейп, където бе роден.

За последен път кадри с Мандела бяха показани през април от държавната телевизия в репортаж от посещението в дома му на президента Зума и делегация от управляващата партия Африкански национален конгрес. Тогава от АНК заявиха, че той е бил в добро здраве, но в записа се видя отслабнал старец, седящ безизразно в кресло.



Мандела е роден на 18 юли 1918г. в бедното село Мвезо (днес известно като Куну) в Транскай - най-бедният район на страната, с името Ролихлахла Балибунга Мандела - пра-правнук на краля на племето Тембу. Името Нелсън му дава учителят в местното училище, а почти толкова известно е и обръщението Мадиба, идващо от родовото му име.

Той се бори за правата на чернокожите южноафриканци още от студентските години в колежа във Форт Хеър. През 1952г. заедно с Оливър Тамбо основават в Йоханесбург правна кантора - първата на чернокожи адвокати.

Борбата на Мандела обаче далеч не винаги е била мирна. През 1961 г. той става главнокомандващ на "Копие на народа" - нелегалното въоръжено крило на АНК. На следващата година преминава през военно обучение в Алжир и Етиопия. Чак през 2008г. САЩ премахват името му, както и това на лидерите на АНК, от списъка с терористични организации, в който са включени през 1960 г.

След почти година, прекарана в нелегалност, той арестуван и осъден на доживотен затвор през 1964 г. Именно речта му по време на процеса "Ривония" става манифест на движението за борба срещу апартейда.

В историята остават думите му от четиричасовата защитна реч, която произнася на 20 април 1964 г.: "Отдал съм живота си за тази борба на африканския народ. Борил съм се срещу господството на белите и срещу господството на черните. Преследвал съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички живеят в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който живея и се надявам да постигна. Но ако се наложи, това е идеал, за който съм готов да умра".



==============================================
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Почина колоса Нелсън Мандела!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!